21.6.09

saft, gele´eller marmelad av rosor



Receptet har jag haft länge & vill nu dela detta med mig









50 st rosor, doftande, hälften röda
1,5 kg socker
2,5 liter vatten
2 st tvättade citroner
30 g vinsyra

Skär bort det vita på rosorna. Varva rosor, skivade citroner, socker och vinsyran. Koka vattnet och häll över alltsammans. Detta får sen stå och dra i 3 dygn, varefter det silas och tömmes på flaskor.



125 g rosenblomblad, rosa eller röda doftande
500 g socker
1/2 liter konc. äppeljuice

Plocka av rosenbladen och ta bort det vita nedtill, bittert. Häll kokande vatten över rosenbladen, låt det sedan svalna. Lägg bladen på en handduk att rinna av. Koka upp äppeljuicen med sockret, tillsätt rosenbladen (spara några för dekoration i geleglasen). Koka tills man kan göra det sk “geleprovet” en droppe stelnar i kallt vatten. Skumma noga. Hälls på geleglas tillsammans med några rosblad i varje glas. Om geléen inte vill stelna tillsätter man lite Certo, röd förpackning.


500 gram rosenblad
225 gram honung
225 gram socker
Saft av två citroner

Plocka kronblad av doftande röda eller rosa rosor. Nyp bort det vita nere vid basen som är besk. Koka nu blombladen mjuka i lite vatten, rör i socker, honung och citronsaft. Koka tills lagen är tjock. Häll upp på små varma rena burkar.

Dessa rosenrecept är underbart goda. Det ska vara obesprutade rosor. Rosa rosor är mera smakrika men det är gott att blanda. Rosenmarmelad på en varm croissant är omtyckt i Frankrike. Man kan spetsa marmeladen med lite Cointreau om man vill. Voila!

1 kommentar:

Netas sida sa...

*hi hi* fick ändra din adress men nu e du på plats igen... kram