En kost rik på fisk, kyckling, frukt och grönsaker minskar kraftigt risken för återfall i tarmcancer visar en ny stor amerikansk studie. Det innebär att du själv med hjälp av kosten styr hälsan i positiv inriktning – vad du äter spelar stor roll!
Flera tidigare studier har visat att västerländsk kost kan öka risken för tjocktarmscancer, vilket är den näst vanligaste cancerformen hos svenska kvinnor och män. Nu har forskare från ett tiotal universitet och cancerinstitut i USA och Kanada för första gången visat kostens betydelse för återfall och dödlighet i sjukdomen.
Studien är publicerad i veckans nummer av amerkanska läkarföreningens tidning JAMA. Man valde 1009 patienter som behandlats för tjocktarmscancer under åren 1999 till 2001 och följde sedan vad de åt i fem år efteråt.
De patienter som efter behandlingen av tarmcancer åt en västerländsk kost löpte 3,3 gånger större risk för återfall och död än de som åt vad forskarna kallar en hälsosam kost. En kost som har ett högre intag av rött och processat kött, godis och desserter, pommes frites och raffinerat spannmål ökar risken för återfall och minskar överlevnaden. Den slutsatsen ändrades inte då man vägde in faktorer som ålder, kön, BMI, fysisk aktivitet, antal tumörer eller behandlingsgrupp.
Nedan räknas upp vad man bör äta resp undvika enligt studien. Kontentan är att den här sortens kost i sin helhet har positiva egenskaper.
Vad du bör äta enligt studien:
• Grönsaker och frukt
• Fisk, kyckling eller kalkon
• Fruktjuice
• Fullkorn
• Magra processade produkter
• Vin
• Te
Undvik Västerländsk kost:
• Feta mejeriprodukter
• Raffinerad spannmål
• Tillsatser
• Nötkött och processat kött
• Godis och dessert
• Margarin
• Potatis och pommes frites
• Majonnäs och ägg
• Snacks
• Kaffe och läsk
• Öl och sprit
• Pizza
Ref: J A Meyerhardt et al, Association of Dietary Patterns With Cancer Recurrence and Survival in Patients With Stage III Colon Cancer, JAMA 298:754-764, 2007 och Henrik Ennarts blogg på SvD (15/8-07)
Inga kommentarer:
Skicka en kommentar