28.1.10

Donits

10 gr jäst
1 msk vatten
75 gr smör
4 dl mjölk
1 dl strösocker
1 tsk salt
2 ägg
12 dl vetemjöl





Glasyren
75 gr smör
5 dl florsocker
4 msk vatten
röd karamell färg , strössel
1 l rapsolja till fritering

Tillagning, ca 20 st:na
Ca 20 stycken

1. Lägg jästen i en bunke och häll över fingervarmt vatten, 37 grader,
och lös upp jästen i vattnet.

2. Smält smöret i en kastrull, häll över mjölken och låt det svalna till
37 grader.

3. Häll degvätskan över jästen och tillsätt socker, salt, ägg och ca 6 dl
av mjölet.

4. Rör ihop till en slät smet, tillsätt sedan resten av mjölet, lite i taget.
Knåda degen ett par minuter och låt den sedan jäsa till dubbel storlek i ca
en timme.

5. Stjälp upp degen på mjölat bakbord, kavla ut den till en ca 1 cm
tjock platta. Ta med hjälp av utstickare ut rundlar och tag ur ett hål i mitten
på varje rundel. Låt dem sedan jäsa till dubbel storlek.

6. Hetta upp oljan till ca 180 grader i en gryta. Fritera de jästa ringarna
vackert gyllenbruna ca 1 minut på varje sida.

7. Låt donutsen rinna av på hushållpapper.

8. Smält smöret till glasyren och låt det svalna. Rör i florsocker, vatten
och hushållsfärg. Doppa donutsen i glasyren och dekorera med strössel.

har inte bakat dessa, bara nyss hittade receptet och mina kind off favorit munkar.... *mums*



2 kommentarer:

Nettan sa...

Tänker ärligt stjäla det här receptet till min blogg :) Ska ladda upp det sen när jag testat det :D Men om jag inte sparar det där nu så hittar jag det inte sen ;) Hehe

Therese Broderi sa...

BRA , det gör du precis rätt i det.... jag ska ge mig in på dessa när salongen e klar ... och man hinner stöka till det lite mera här hemma i köket ;)