26.12.10

De vanligaste nötterna – och fördelarna


Cashewnöt:
Blir att mer populära. Fetthalten är ganska låg om de jämförs med andra nötter, runt 50 procent och fettsyrorna är till stor del enkelomättade. Välj helst naturella nötter, ju mer behandlade eller värme nötterna har utsatts för desto mer av de nyttiga fetterna förstörs. Äter man väldigt stora mängder av cashewnötter kan de ha en laxerad effekt. Passar bra som snacks eller i kakor.

Hasselnöt: En av de fettrikaste nötterna, med väldigt hög halt av omättade fettsyror. Nöten är även rik på kalcium. God att ha i müsliblandningar eller som topping på en fruktsallad.

Mandel: Egentligen en stenfrukt, men säljs bland nötter. Mandel innehåller mycket vitamin E och protein. Behåll gärna det tunna bruna skalet på mandeln, det innehåller många olika flavonoider. Flavonoider ör antioxidanter som skyddar våra celler mot fria radikaler. Mandel passar bra i glögg, hackade över glass och fruktsallad eller som topping över en sallad.

Jordnöt:En baljväxt men ligger näringsmässigt mer som nötter och frön. Välj gärna oskalade jordnötter, de håller sig längre är skalade. Eftersom jordnötter innehåller stor andel omättade fettsyror är de i skalat tillstånd ganska känsliga för att härskna om de utsätts för mycket ljus och syre. Det är också väldigt trevligt att sitta och plocka av skalet och klämma ur nötterna. Jordnötter innehåller mycket protein och runt 50 procent fett. Passar bra som snacks eller i maträtter.

Paranöt: Hör till den nöt som innehåller mest energi och fett. Det är också den nöt som innehåller mest mättat fett av nötsorterna, på så vis är den också minst känslig mot oxidation. Innehåller en hel del selen. Goda som snacks eller i kakor.

Pinjenöt: Egentligen ett frö, men är mer lik nötter näringsmässigt. De innehåller runt 40–50 procent fett, med hög andel av enkel och fleromättade fettsyror. Goda att strö över en sallad eller en varmrätt.

Pistagenöt: En härligt grönaktig färg, vilket tyder på att den är rik på antioxidanter. Köp gärna oskalade nötter. Pistagenöten innehåller mest protein av nötterna och ligger bland de lägsta i fetthalt. Nöten innehåller även mycket kalium. Goda som snacks eller som topping över en sallad.

Valnöt: Innehåller omega 3. Den innehåller också antioxidanten ellagsyra. Antioxidanter skyddar kroppens celler från fria radikaler. En av de nyttigaste nötterna. Goda som snacks att ha i yoghurt eller som topping över en sallad.

25.12.10

stolt farfar


Hemma hos Dan & Susanna , farfar o lilla Gabriel , söta som "socker"


julgran 2010

en stilig gran (fast hon är i plast) den stiligaste :) , med blåa små lampor och vit/lila klädd

skenet e mysigt, så mysigt att jag har inte andra lampor på, bara adventstaken & julgranen , njuter av det mysiga skenet .

och Peter dullet är på jobb fram till ca 20 tiden & jag myser mest med att titta på den ena efter den andra disney filmen ......
lugnt & fridfullt ..... me like

22.12.10

hembakt svart bröd










1 liter surmjölk
500 gr rågmjöl
Blandas ihop & vilar ett dygn

175 gr farinsocker
½ kopp sirap
2 tsk salt
500 gr malt
Blanda till en jämn smet & låt vila ½ dag

50 gr jäst
750 gr vetemjöl

Blanda ut jästen med lite sockervatten.

Häll ut degen i en långpanna eller i små bröd formar, låt jäsa en timme i varm ugn .

grädda 20 min i 200 gr. Låt kakan stå i varm ung 3 timmar.

Blanda ihop lika delar smör & sirap, smält smöret o blanda i sirapen, pensla kakans alla sidor, sätt in i folie papper .

gott med äkta Åländsk mejerismör

21.12.10

sambo + bonus kids


Peter , mitt dulle (gammal bild, nu e har han rakat bort håret)









Peters son











Peters dotter & hennes make , lilla Ebba saknas på bilden








Peters son + flickvän & lilla Gabriel












9.12.10

klara av en skiljsmässa

Han/hon har klarat skilsmässan mycket bättre än jag

Det här handlar lite om självömkan, också det ett vanligt problem.

Den som blir lämnad känner sig ofta chockad, sviken och ratad. Motparten kan också känna skuld, men verkar vara bättre förberedd och rustad för ett nytt liv, särskilt om han eller hon redan har en ny partner "på gång".

Äktenskapsrådgivare brukar dock ofta påpeka att det ungefär ett år efter skilsmässan är svårt för en utomstående att avgöra vem som blev av de två som "borde" vara den som blev mest sårad av uppbrottet.

Man brukar också peka på att män och kvinnor reagerar olika på skilsmässor. Kvinnor tycks i regel ha mest problem i början av en skilsmässa, där är uppbrottet den svåraste delen, medan män generellt tycker att den jobbigaste tiden kommer långt senare efter separationen.

Kvinnor tenderar också att klassa ekonomin som sitt största problem efter skilsmässan, medan män har det svårare att hitta tillbaka till ett social umgänge.

Du tycker kanske att ditt ex klarat skilsmässan mycket bättre än du, att hon eller han inte alls verkar lika deppig eller bekymrad som du.

Men tro mig, det är bara en illusion.

Och sluta jämföra, fokusera på dig själv och på din egen situation istället.
Skaffa dig saker att göra om du inte redan har fullt upp din barnfria period.
Skriv en lista på saker som du alltid velat göra - och förverkliga dem!

6.12.10

vintern upplevs olika :)

...SÅ HÄR KAN VINTERN I NORRLAND UPPLEVAS AV EN INVANDRAD SNÖSKOTTARE


Kära dagbok!


9:e December

Vi vaknade upp till en underbar matta av kristallvit snö, som täckte
varenda centimeter av landskapet. Vilken fantastisk syn! Finns det något vackrare ställe i hela världen? Att flytta hit var det bästa jag någonsin gjort. Jag skottade för första gången på flera år och kände mig som ung på nytt. Jag skottade både vår uppfart och trottoaren. I eftermiddags kom snöplogen och fyllde trottoaren med snö igen och blockerade uppfarten, så jag fick ta en vända till med snöskyffeln. Vilket underbart liv.

12:e December

Solen har smält all vår fina snö. Vilken besvikelse. Min granne säger att
jag inte ska oroa mig, vi kommer absolut att få en vit jul. Ingen snö på
julen skulle ju vara förskräckligt! Harry säger att i slutet på vintern
kommer vi att ha så mycket snö att jag aldrig vill se snö igen. Jag tror
inte att det är möjligt. Harry är en trevlig människa. Jag är glad att han
är vår granne.

14:e December

Snö, underbara snö! Det kom 20 cm i natt. Temperaturen hade sjunkit till -20. Kylan får allting att gnistra. Vinden gjorde mig lite kall, men jag
värmde upp mig med att skotta uppfarten och trottoarerna. Detta är livet! Snöplogen kom tillbaka i eftermiddags och begravde allt i snö igen. Jag insåg inte att jag skulle behöva skotta så här mycket, men jag kommer verkligen i form på det här viset.

15:e December

50 cm till. Sålde min van och köpte en fyrhjulsdriven bil i stället.
Köpte vinterdäck till frugans bil och två extra snöskyfflar. Frugan vill
skaffa en vedspis utifall elektriciteten skulle sluta fungera men jag
tycker det verkar löjligt. Vi bor ju faktiskt inte i Alaska.

16:e December

Snöstorm i morse. Föll omkull på isen på uppfarten när jag saltade. Ont som fan. Frugan skrattade i en timme...Roligt..

17:e December

Fortfarande långt under noll grader. Vägarna är för isiga för att man ska kunna ta sig någonstans. Det var strömavbrott i fem timmar. Inget att göra utom att stirra på frugan och försöka att inte irritera henne. Vi skulle nog ha köpt en vedspis, men det erkänner jag inte för henne. Jag hatar när hon har rätt. Jag kan inte fatta att jag fryser ihjäl i mitt eget vardagsrum.

20:e December

Elektriciteten är tillbaka igen, men det kom 35 cm till av den där vita
skiten i natt. Mer snöskottning. Det tog hela dagen. Snöplogen kom två
gånger idag. Försökte hitta en grannunge som kunde skotta, men dom var upptagna med att spela hockey sa dom. Jag tror dom ljuger. Ringde till den enda järnaffären i trakten för att fråga efter en snöslunga, men dom var slut. Dom får kanske hem fler i mars. Jag tror dom ljuger. Harry säger att jag måste skotta annars kommer kommunen att göra det och sedan skicka mig en räkning på jobbet. Jag tror Harry ljuger också!

22:a December

Harry hade rätt om att det blir en vit jul. Det föll 32 cm till av vit
jävla snö inatt och det är så inihelvete kallt att det antagligen inte
kommer att smälta förrän i Augusti! Det tog mig 45 minuter att klä på mig och gå ut och skotta i morse, sedan blev jag pissnödig. När jag klätt av mig, pissat och klätt på mig igen så var jag för trött för att skotta.
Försökte hyra Harry att ta hand om snöröjningen resten av vintern eftersom han ju har en plog på sin lastbil, men han säger att han inte har tid. Jag tror att den jävla skitstöveln ljuger!!

23:e December

Bara 5 cm snö idag. Det är nollgradigt nu. Frugan ville att jag skulle
juldekorera huset i morse. Är hon helt jävla slut eller? Varför sa hon inte det för en månad sen? Hon säger att hon gjorde det men jag tror fan kärringjäveln ljuger!

24:e December

15 cm. Snön har blivit så jävla hårt packad av snöplogen att jag bröt av
skyffeljäveln. Tror jag fick en hjärtattack också. Om jag får tag på han
som kör plogbilen så ska jag fanimej ta tag i pungen på han och dra han
genom snön! Jag vet att det jävla psykot gömmer sig runt hörnet och väntar på att jag skottat färdigt, sen kommer han i 100 knyck och plogar igen allt.. Tanten ville att vi skulle sjunga julsånger medans vi öppnade julklapparna men jag var för upptagen med att spana efter plogbilen..

25:e December

God jul. 50 cm till av förbannad jävla snö!!. Blev insnöad. Tanken på att
skotta får mitt blod att koka. Gud vad jag hatar SNÖ!!!
Plogbilsföraren stannade till idag och frågade hur läget va, jag slog till
den jäveln i huvet med skyffeln...
// Curt
26:e December

Fortfarande insnöad. Vad fan skulle jag flytta hit för, jävla håla!!
Och allt var HENNES idé.. Hon går mig på nerverna...

28:e December

Fortfarande insnöad. Satmaran gör mig galen.

29:e December

25 cm till. Harry säger att jag måste skotta taket annars kan det rasa in. Jävla dumskalle, tror han att jag är helt sänkt eller??

30:e December

Taket rasade in. Plogföraren har stämt mig på 1 miljon för att jag slog
honom i huvet och kärringen har åkt till sin mamma...

31:a December

Eldade upp hela jävla hushelvetet.. Ingen mer snöskottning här!!

8:e Januari

Jag mår så bra. Jag älskar dom här små pillren dom ger mig men varför är jag fastbunden i sängen?

5.12.10

2:a advent

vi tänder två ljus

Ta dig en liten tid , sätt dig ner och bara titta i ljuslågan , fundera inte på något bara njut av ljuslågan ...finn en inre värme och glädje...

pst.... julstressandet börjar för många , men varför stressa ?????
..... om du känner dig stressad ...är denna ljus terapi ett väldigt bra sätt att varva ner och finna sitt lugna jag igen ....

3.12.10

Tittibo


Tittibo det är ett mysigt ställe ute i Möckelö, en liten djungel där jag & tarzan bor ;)

Bilderna tog jag en tidig morgon när jag kom hem från jobbet...... det lyser såå fint , det känns så hemtrevligt , lugnt o fridfullt ...

men hur kunde dessa blåa strecken bli ? vakande av änglar med blåa ljuslyktor ? vackert är det i alla fall ....... jag stor trivs


1.12.10

MIN tarzan

Jane ropar ett stort djungelvrål ...... MIN Tarzan ....

Peter ..... dulle dullet..... vilken tur jag hade..... fångad av en stormvind som fyllde mitt hjärta på ett sätt som inte går att förklara, eftersom jag är kräsen , blev jag själv förvånad - att jag bara föll så där ..... hans inre kärlek värmer mer än ord kan värma.

Peter har ett inre som han sällan visar utåt , men den kärlek han visar är något helt otroligt, magiskt , en man som behöver få tillbaka av samma djupa kärlek . En omtänksam, sprallig, finurlig, händig,rar o helt..... underbar.
Romantisk på sitt sätt o det fångar mitt inre djupt o rörande av hans sätt att visa kärlek.

och han har världens skönaste puss läppar *thi iiiiii*

Älskar honom djupt och mycket

advent

1:a advent var det i söndags .....

man hinner knappt inte med och adventstaken har jag helt glömt bort...fyyy på mig ....när allt det andra e pyntat , en annorlunda jul ..... där vi båda inte har så mycket jul prydnader , men tillsammans har vi så det liknar jul i allafall......
det hänger en advents stjärna i köket som lyser blått en ljusstake i vardagsrummet, röda julgardiner med guld hjärtan o det är små tomtar lite här o där..... det hänger även lite girlanger i fönsterkappan (som skymmer gardin uppsättningen) ....och jag letar som en tok, nej inte såååå tokig, men jag har alltid haft blå glitter band i julgranen o vill ha det nu med .....OM man hittar.... om inte får man nöja sig med det som finns att få tag på.....

man skall inte vara så kinkig , man tager vad man haver och gör det bästa av situationen