18.2.11

Gemensam vårdnad - första tio tips

Dina tio första steg på vägen

* "Hela dig själv" - det är inte alls så flummigt som det kanske låter. Jag menar att du först och främst känslomässigt behöver försöka få rätsida på dig själv, så att du kan ta itu med alla praktiska problem utan att halvvägs in i processen riskera att "köra huvudet i väggen" och plötsligt bli handlingsförlamad av all oro, ilska och besvikelse som skilsmässan genererat och som annars hela tiden kommer att nafsa dig i bakhasorna.

* Uppför dig som en vuxen individ, för du är vuxen även om du innerst inne kanske inte känner dig så. Du och ditt ex har ett stort ansvar att göra skilsmässan så lindrig som möjligt för ert barn.

* Lyssna på ditt barn. Var lyhörd för att deras behov av närhet, värme och kärlek är större nu än kanske någonsin förut.

* Respektera ditt ex som mamma eller pappa till ert barn, sedan kvittar det vad du egentligen tyst för dig själv tycker och tänker om honom eller henne.

* Se till att så snabbt som möjligt få till en uppgörelse mellan dig och ditt ex så att ni får dela tiden lika med ert barn, så att barnet kan känna att han eller hon faktiskt fortfarande har två föräldrar även om de nu inte längre råkar bo under samma tak.

* Du och ditt ex är olika som personer, det kommer väl knappast som någon större överraskning och kanske var det precis därför som er relation inte höll. Det viktiga är att du accepterar att ni är olika och gör det bästa av situationen. Ni har båda två goda sidor som ni kan utnyttja för att även i fortsättningen uppfostra och ta hand om ert barn.

* Prata om - och direkt med - ert barn, inte via dem. Barn ska inte vara budbärare mellan två föräldrar.

* Slå hål på de gamla könsrollerna om ni inte redan gjort det.
Mamma behöver lära sig att fixa en punktering och linda en hockeyklubba, pappa måste kunna hänga med ut på shopping, våga prata känslor och titta på konståkning.

* Acceptera att din tillvaro som skild kommer att se annorlunda ut. Förändringar är oundvikliga och ju snabbare du inser det, desto lättare kommer det att bli för dig att ta itu med och anpassa dig efter dem.

* Kom ihåg att även om du och din partner inte längre lever tillsammans, kommer ni ändå alltid att fortsätta vara mamma och pappa - för alltid! Julhelger, födelsedagar, skollov och avslutningar kommer att kräva att ni båda tar ert ansvar och visar att ni fortfarande älskar och bryr er om ert barn.

2 kommentarer:

Jonna sa...

Det där skulle du ju kunna hänga upp på väggen där hemma...

Therese Broderi sa...

:) tror inte lappen skulle få hänga uppe - den får vara på bloggen och något kanske fastnar *thiii hiii*

mest en puff för min egen del -men det kan även vara bra för andra :)